الکتروکاردیوگرام سیگنال‌های الکتریکی قلب را ثبت می‌کند. این یک آزمایش رایج و بدون درد است که برای تشخیص سریع مشکلات قلبی و نظارت بر سلامت قلب استفاده می‌شود.

الکتروکاردیوگرام (که ECG یا EKG نیز نامیده می‌شود) اغلب در مطب ارائه دهنده مراقبت‌های ویژه سلامتی کلینیک یا بیمارستان انجام می‌شود. دستگاه‌های نوار قلب تجهیزات استاندارد در اتاق‌های عمل و آمبولانس‌ها هستند. برخی از دستگاه‌های شخصی، مانند ساعت‌های هوشمند، مانیتورینگ ECG را به صورت ابتدایی ارائه می‌دهند.

چرا از الکتروکاردیوگرام استفاده می‌شود؟

الکتروکاردیوگرام یک روش بدون درد و غیر تهاجمی برای کمک به تشخیص بسیاری از مشکلات شایع قلبی است. یک ارائه دهنده مراقبت‌های ویژه سلامتی ممکن است از الکتروکاردیوگرام برای تعیین یا تشخیص موارد زیر استفاده کند:

  • ریتم نامنظم قلب (آریتمی)
  • انسداد یا باریک شدن عروق در قلب (بیماری عروق کرونر)
  • درد قفسه سینه یا حمله قلبی
  • درمان‌های بیماری قلبی، مانند پیس میکر

چه زمانی نیاز به گرفتن نوار قلب داریم؟

  • درد قفسه سینه
  • سرگیجه، سبکی سر یا گیجی
  • تپش قلب
  • نبض سریع
  • تنگی نفس
  • ضعف، خستگی یا کاهش توانایی ورزش کردن

اگر این علائم ثبات نداشته باشند ممکن است در طول ضبط ECG شناسایی نشوند و پزشک نظارت از راه دور یا مداوم ECG  را توصیه کند که از طریق دستگاهی به دو روش انجام می‌شود:

مانیتور هولتر

نوعی الکتروکاردیوگرام است یک دستگاه پوشیدنی کوچک است که پایش مداوم ضربان قلب (ECG) را معمولا بین 24 تا 48 ساعت ثبت می‌کند.

مانیتور رویداد (Event Monitor)

این دستگاه قابل حمل شبیه به مانیتور هولتر است، اما تنها در زمان‌های خاصی به مدت چند دقیقه در یک زمان ضبط می‌کند. شما می‌توانید آن را بیشتر از مانیتور هولتر بپوشید (معمولاً 30 روز) و وقتی علائم را احساس می‌کنید دکمه‌ای را فشار می‌دهید. در هنگام خواب دستگاه به صورت خودکار شروع به کار می‌کند و هنگامی که ریتم نامنظم تشخیص داده می‌شود، به طور خودکار ضبط می‌کند.

در طول ECG ، حداکثر 10 الکترود (چست لید) به قفسه سینه و اندام‌ها متصل می‌شود. الکترودها با سیم‌های مخصوص به مانیتور متصل می‌شوند. آن‌ها سیگنال‌های الکتریکی را که باعث ضربان قلب می‌شود دریافت می‌کنند. کامپیوتر اطلاعات را ثبت می‌کند و به صورت امواج روی مانیتور یا روی کاغذ حرارتی نمایش می‌دهد.

الکتروکاردیوگرام

ECG چه اطلاعاتی از جسم شما می‌دهد؟

ضربان قلب:

معمولا ضربان قلب را می‌توان با بررسی نبض اندازه‌گیری کرد. اگر نبض شما به سختی قابل احساس باشد یا خیلی سریع یا نامنظم باشد که نتوان دقیق شمارش کرد، نوار قلب ممکن است مفید باشد. ECG می‌تواند به شناسایی ضربان قلب غیرمعمول سریع (تاکی کاردی) یا ضربان قلب غیرمعمول آهسته (برادی کاردی) کمک کند.

ریتم قلب:

ECG می‌تواند ضربان قلب نامنظم (آریتمی) را تشخیص دهد. هنگامی که هر بخشی از سیستم الکتریکی قلب به درستی کار نکند، ممکن است آریتمی رخ دهد.

حمله قلبی:

نوار قلب می‌تواند شواهدی از حمله قبلی یا حمله‌ای که در حال حاضر اتفاق می‌افتد را نشان دهد. الگوهای ECG ممکن است به تعیین اینکه کدام قسمت از قلب آسیب دیده است و همچنین میزان آسیب کمک کند.

خون و اکسیژن رسانی به قلب:

ECG  انجام شده در حالی که علائم دارید می‌تواند به ارائه دهنده مراقبت‌های پزشکی شما کمک کند تا تعیین کند که آیا کاهش جریان خون در عضله قلب باعث درد قفسه سینه می‌شود یا خیر.

ساختار قلب:

ECG می‌تواند سرنخ‌هایی در مورد بزرگ شدن قلب، نقایص قلبی و سایر مشکلات قلبی ارائه دهد.

اگر نتایج نشان‌دهنده مشکل ریتم قلب باشد، ممکن است به نوار قلب دیگر یا آزمایش دیگری مانند اکوکاردیوگرام نیاز داشته باشید.

درمان بستگی به این دارد که چه چیزی باعث علائم و نشانه‌های شما شده است.

منتشرشده در: 3 ژانویه, 2023دسته بندی ها: مقاله‌ها